Dlaczego warto wybierać ziarna jakości speciality? Speciality Coffee – aromatyczna kawa najwyższej jakości.

Speciality Coffee to kawa najwyższej jakości, pochodząca najczęściej z jednego źródła. To kawa, od której chciałoby się zaczynać każdy dzień – niezależnie od tego, czy do jej przygotowania używa się ekspresu do kawy, metod przelewowych (pour-over), praski francuskiej czy kawiarki. Filiżanka dobrej kawy speciality nie potrzebuje cukru ani mleka, a jedynie trochę gorącej wody i własnych, naturalnych walorów aromatycznych.

Segment kawy speciality rozwija się bardzo dynamicznie. Oznacza to, że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne są dobrej jakości ziarna kawy, a także metody jej przygotowania. Oznacza to również, że rośnie liczba osób, które chcą codziennie sięgać po świeżo palone ziarna i różne ich typy. Dlaczego warto poświęcić swój czas na poznanie świata Speciality Coffee? Co czyni ją tak wyjątkową w porównaniu do zwykłej kawy?

Kawa speciality czyli ziarna skrupulatnie wybrane i doskonale wypalone  – dlaczego warto?

Cóż, zacznijmy od tego, że nie ma już czegoś takiego jak „zwykła” kawa! Wszystko zależy od tego, skąd kupujemy ziarna i jak są one palone (lub czy w ogóle są palone!). Najważniejszym czynnikiem jest tu świeżość – bo nic nie pobije świeżo wypalonej  kawy! Główna różnica między kawą speciality a typową filiżanką kawy polega na sposobie uprawy,  zbioru i obróbki (wyłuskania ziaren z wisienek kawowca). Kawy speciality to zazwyczaj szlachetne odmiany Arabiki uprawiane w specyficznych warunkach, które pozwalają uzyskać niepowtarzalny smak. Na plantacjach uprawiających takie kawy nie stosuje się pestycydów ani sztucznych nawozów, a sama uprawa, na ile to tylko możliwe, prowadzona jest na zasadach zrównoważonych praktyk rolniczych.

Kawa speciality powstaje z najlepszych ziaren uprawianych w najbardziej sprzyjających warunkach na świecie. Należą do nich liczne kraje afrykańskie, jak choćby , Etiopia, Kenia, Rwanda, czy Burundi oraz Ameryka Środkowa i Południowa, gdzie klimat pozwala roślinom rosnąć na wysokości ponad 1000 metrów nad poziomem morza. Miejsca te znane są również z bogatej w minerały gleby i zasobów dobrej wody. 

Proces uprawy ma kluczowe znaczenie dla uzyskania wysokiej jakości ziaren. Kawa speciality jest uprawiana na wysokości od 900 do 2600 metrów nad poziomem morza (w zależności kraju uprawy i jego warunków geograficznych), gdzie jest mniej deszczu, ale więcej słońca w porównaniu z niższymi wysokościami; oznacza to, że że owoce mogą dojrzewać powoli, nabierając naturalnej słodyczy i niezwykłego charakteru sensorycznego. 

Kto decyduje o tym, że dana kawa może być klasyfikowana jako speciality?  Tak nazwane mogą być ziarna, które uzyskały 80 lub więcej punktów w międzynarodowej, ustandaryzowanej 100-punktowej skali oceny. Punkty przyznawane są przez specjalnie wykwalifikowanych Q-graderów, takich kawowych „sommelierów”, którzy zostali przeszkoleni w rozpoznawaniu subtelnych różnic w smaku i aromacie pomiędzy różnymi rodzajami ziarenparzenia. O tym, czy dana kawa może być zaliczona do segmentu specialty decyduje punktacja SCA. SCA to Specialty Coffee Association, czyli międzynarodowe Stowarzyszenie Kaw Specialty.

Co wyróżnia kawę speciality? 

Kawa speciality to nie tylko smak, to także jakość i zrównoważony rozwój. Najlepsze kawy specjalne pochodzą z plantacji ,  na których stosuje się zrównoważone praktyki rolnicze w celu ochrony środowiska i zapewnienia rolnikom godnych warunków życia.

1) Lepsza jakość kawy: Kawy speciality mają całkowicie   lepszą jakość niż zwykłe, produkowane na masową skalę marki dostępne  w supermarketach . Ręcznie zbierane, wyłącznie odpowiednio dojrzałe ziarna, które zostały poddane czasochłonnej i skrupulatnej obróbce odpowiednio wypalone, będą smakować o wiele lepiej niż tańsze kawy składające się z ziaren niewiadomego często pochodzenia . Kawa ziarnista jakości specialty to najlepsze doznania smakowe. 

2) Lepszy smak: Kawa speciality jest produkowana z wysokiej jakości ziaren i palona  w specyficzny sposób, który nie niszczy jej naturalnych walorów smakowych i zapachowych. Odpowiednia metoda palenia   ma zdecydowany wpływ na smak, aromat i właściwości każdej filiżanki kawy.

3) Różnorodność: Kawa speciality oferuje różnorodność smaków, których nie znajdziemy w typowej kawiarni sieciowej czy sklepie spożywczym. Jeśli lubimy różne rodzaje ziaren, palenia i smaków, to kawa speciality jest właśnie dla nas!

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem internetowym https://coffeelove.pl oferującym kawy, herbaty, ekspresy do kawy i wiele więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *