Popularna żywność w 2022 roku
„Nowość” w sklepach i na talerzach, gotowanie improwizowane, a jeśli wino, to naturalne. Oto, co będziemy mieć w 2022 roku.
Co skradnie żołądki foodies na całym świecie w 2022 roku? Żeby to przewidzieć z sukcesem, trzeba najpierw podsumować miniony rok. A ten był dla kulinariów łaskawy po turbulencjach, które przyniosła pandemia. Restauracje otwierają się ponownie z bardziej przemyślanymi formułami i ekologią, gotując mniej mięsa i dodając więcej dań warzywnych. 2021 to także rok kulinarnych hitów. Vinespeak to nowość na TikTok i Vine, ponieważ aplikacja pokazuje swoje rzemiosło przy użyciu innowacyjnych metod publikowania na Instagramie. Ciężka praca związana z doskonaleniem szybkiego i zgryźliwego mema staje się pożywką dla wszystkich w nadziei, że przyciągną więcej oczu.
Innowacyjna żywność. Owady przyszłością kuchni
Ludzie przy zdrowych zmysłach przestają się kłócić o to, czy katastrofa klimatyczna naprawdę się wydarzyła. Wszyscy jesteśmy zbyt świadomi, że nasze dzieci będą żyć w zupełnie innym świecie niż ten, który znaliśmy do tej pory. Trwają poszukiwania sposobu na uratowanie klimatu. Często zaczynają się w kuchni. Ograniczenie spożycia mięsa to jedno, a coraz więcej mówi się o „nowej żywności”. Owady są najlepszym źródłem białka na świecie. W porównaniu ze standardowym mięsem jest pożywne i ma lepsze właściwości, dając nam więcej energii i budulca. Jeśli policzymy kaloryczność, ich produkcja jest bardziej ekologiczna, nawet jeśli chodzi o uprawę roślin.
W 2021 r. Komisja Europejska pozytywnie zaopiniowała projekt ustawy zezwalającej na wprowadzenie do obrotu Tenebrio molitor (larw chrząszcza) jako „nowej żywności” w całej UE. Na nazwę czeka jeszcze 14 gatunków, w tym świerszcze, a także szarańcza – świeża i sucha. Nie brzmi to zbyt seksownie ze względu na kulturowe tabu, w których dorastaliśmy, ale owady od jakiegoś czasu grają dla szefów kuchni. Kopenhaska Noma, która znalazła się na szczycie tegorocznej listy „50 najlepszych restauracji na świecie”, kilka lat temu serwowała „jagody i mrówki”, pastę z twarogu, jagód i mrówek, która smakuje jak cytryna i prażone orzechy. Z kolei koniki polne fermentują i wykorzystują je w sosach.
Pole poszukiwawcze jest wciąż duże. Termity przypominają pieczony boczek, karaluchy – grzyby, szarańcza – krewetki, larwy kornika – tłuszcz, pluskwy – jabłka. Mimo to ludzie kulą się przed nimi i wkrótce będą przeszukiwać półki sklepowe w poszukiwaniu makaronu wzbogaconego mącznikiem. Idealne rozwiązanie na romantyczną kolację we dwoje.
Grecka kuchnia szczęścia !
Karczochy w sosie avgolemono? Choriatiki, musaka, spanakopita? Jeśli nie znasz jeszcze tych potraw, może poznasz je w 2022 roku. Kuchnia grecka jest nowym hitem i najpopularniejszą kuchnią. Właśnie dlatego Polacy kochają greckie jedzenie: znane składniki z egzotycznymi połączeniami, takie jak pomidory z cynamonem czy frytki z fetą i oregano.
Greckie jedzenie było głośną, radosną ucztą, za którą wciąż tęsknimy w niepewnym świecie w dobie koronawirusa. Przykładem radości może być grupa nieznajomych, która rozbijała talerze na szczęście po posiłku, który zakończył się smażonym manouri z prażonymi migdałami, a następnie roztrzaskał się przy greckiej muzyce. Jedzenie i życie tak jakby miało nie być jutra !
Powrót do natury – rzemieślnicze wina
Świadoma konsumpcja i związane z nią poszukiwanie rzemieślniczych alternatyw dla znanych produktów to od dawna kulinarny trend. W ostatnich latach świat kawy, lodów, piwa, chleba i pizzy zaczął przechodzić rewolucję. Teraz jest czas na picie wina. Wina naturalne, czyli wina, które szanują środowisko przy minimalnej ingerencji człowieka, od dawna coraz częściej pojawiają się w modnych restauracjach. Rynek rozwija się szybko i coraz więcej restauratorów szuka w swoich jadłospisach win naturalnych.
Od kilku lat polskie wina stają się coraz bardziej popularne. Docieramy do nich chętniej, częściej i odważniej. Wina naturalne stały się częścią tego zjawiska. Choć często mają inny profil smakowy niż wina klasyczne, są atrakcyjną opcją dla wielu, zwłaszcza tych otwartych na nowe smaki. Wzbudzają uważność, ponieważ są większym wyzwaniem dla kubków smakowych, dlatego chętniej będziemy się nimi cieszyć wolniej i z większym zainteresowaniem, co tłumaczy wyjątkowość win. Za każdą dobrze zaprojektowaną etykietą naturalnego wina kryje się konkretna osoba i jej historia, a nie wielka przemysłowa winnica. Chcemy wiedzieć, kto i jak przygotowuje nasze posiłki.
Wygląda na to, że już niedługo wina naturalne nie będą już tylko wykwintną ciekawostką. W Stanach Zjednoczonych i krajach skandynawskich trend ten utrzymuje się od kilku lat, a wina naturalne można z łatwością kupić nawet w lokalnym sklepie.
Improwizowana kuchnia z mediów społecznościowych
Czy przepisy staną się niepotrzebne ?To mało prawdopodobne, ale jednym z najsilniejszych trendów ostatnich miesięcy jest gotowanie bez konieczności przypinania się do książek kucharskich czy blogów na smartfonach, trend, który potrwa w 2022 roku.
Kto nie chce być mistrzem lub szefem kuchni? Obecnie na TikToku panuje wyraźny trend gotowania intuicyjnego. W sieci krąży mnóstwo filmów z gotowaniem na żywo, bez specjalnego przygotowywania składników i śledzenia przepisu. Nikt nie spisuje z nich przepisów. Jedna osoba spojrzała na nie i poszła do kuchni gotować, bez podanych przez autora proporcji i konkretnych ilości składników. Być może pokolenie dorastające z telefonem w ręku nie będzie w przyszłości tak bezradne, jak grzmią eksperci?