Wędzarnie Borniak, czyli jak przygotować wyśmienite wędzonki w domowych warunkach

Wędzone produkty cieszą się ogromnym uznaniem zarówno wśród osób zawodowo związanych z kuchnią, jak i kucharzy-amatorów. Lubimy wędzonki ze względu na ich interesujący dymny aromat i doskonały smak.

W ostatnim czasie wędzenie stało się dostępne dla szerszej grupy osób, a wszystko za sprawą wynalazku, jakim jest wędzarnia elektryczna. Na zakup wędzarni może sobie pozwolić teraz niemal każdy. Dzięki temu jesteśmy w stanie w warunkach domowych przygotować wędzone produkty, takie jak mięsa, wędliny czy ryby, które zachwycą zarówno nas, jak i naszych gości. Co najlepsze, wędzone produkty przygotowane w domu – w przeciwieństwie do tych sklepowych – nie posiadają niezdrowych konserwantów i chemicznych dodatków. Wędząc samodzielnie, zwyczajnie wiemy, co jemy.

Wędzone produkty w diecie – dlaczego warto wędzić mięso? Wędzarnie Borniak

Wędzone produkty są popularne nie tylko ze względu na smak i aromat. Spożywanie wędzonek wpływa również pożyteczne na nasze zdrowie. Dlaczego? 

Wędzone mięsa mają niską zawartość cholesterolu

Wędzone mięsa zawierają mniej cholesterolu niż surowe, ponieważ są gotowane w wysokiej temperaturze i peklowane solą, która hamuje rozwój bakterii. Proces ten rozkłada również niektóre białka w mięsie, czyniąc je łatwiejszymi do strawienia. W rezultacie, wędzone wędliny są doskonałym źródłem białka o małej ilości kalorii i tłuszczu.

Mięso wędzone jest bogate w witaminy z grupy B

Wędzonki przygotowane z czerwonego mięsa są bogate w witaminy z grupy B, takie jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3) i folian (B9). Te składniki odżywcze pomagają przekształcić węglowodany w energię i zapobiegają zmęczeniu podczas ćwiczeń lub innej wytężonej aktywności fizycznej. Wspomagają również funkcjonowanie mózgu poprzez poprawę pamięci i koncentracji oraz przyczyniają się do zdrowego wyglądu skóry.

Mięso wędzone jest bogate w żelazo

Wędzone mięso jest doskonałym źródłem żelaza, które pomaga zapobiegać anemii poprzez przenoszenie tlenu po organizmie. Anemia może powodować zmęczenie i brak wytrzymałości, dlatego ważne jest, aby włączyć do swojej diety dużo pokarmów bogatych w żelazo, jeśli cierpisz na tę przypadłość.

Oprócz mięs można oczywiście z powodzeniem wędzić takie produkty jak sery, warzywa czy ryby. Warto wypróbować różne receptury, żeby uzyskać satysfakcjonujące efekty i pyszne wyroby.

Wędzarnia elektryczna Borniak. Jak działają wędzarnie elektryczne?

Wędzarnie Borniak są bardzo proste w obsłudze. Posiadają wszystko, czego potrzeba do przygotowania doskonałych wędzonek. Konstrukcja wędzarni elektrycznych jest doskonale przemyślana – do ich komponentów składowych zaliczają się takie elementy jak: grzałka, termostat, szafa wędzarnicza, generator dymu. Wszystko to, zebrane w całość, pozwala na przygotowywanie pysznych wędzonych dań w domowych warunkach.

Wędzarnie Borniak nie są wymagające pod względem obsługi. Przed rozpoczęciem wędzenia, należy pamiętać o kwestii uzupełnienia wkładu – w odpowiednie miejsce wsypuje się zrębki wędzarnicze. Są one wytwarzane z drewna z drzew liściastych. Zrębki spalają się, wytwarzając dym, który z kolei nadaje potrawom charakterystyczny dymny posmak.

Kiedy zrębki wędzarnicze są już uzupełnione, pozostaje jedynie włożyć jedzenie, które chcemy uwędzić, a następnie wcisnąć przycisk. Spalanie zachodzi samoczynnie, a cały proces wędzenia przebiega automatycznie. Nie musimy stać przy wędzarni i pilnować dań podczas wędzenia.

Dlaczego warto inwestować w wędzarnie Borniak? Intuicyjna obsługa urządzenia – prosty sposób na wędzenie potraw

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem wędzonych mięs i serów, powinniśmy rozważyć zakup wędzarni Borniak. Wędzarnie elektryczne tej marki są wykonane z najwyższą starannością. Elementy z blachy nierdzewnej zwiększają wytrzymałość urządzenia.

Co istotne, wędzarnie Borniak pozwalają na jednoczesne wędzenie kilku potraw. Dzięki temu można w krótszym czasie uwędzić więcej rodzajów jedzenia (np. w tym samym czasie można przygotować wędliny i sery). Wędzenie wedle własnych receptur pozwala uzyskać zdrowe wyroby pozbawione chemii i konserwantów.

Użytkownik nie musi się natrudzić z obsługą wędzarni, co chwilę dosypując zrębek. To zadanie podajnika generatora dymu, który automatycznie dostarcza nowe porcje zrębek wędzarniczych, które tląc się, generują niezbędne do wędzenia ilości dymu. Kucharz jedynie uruchamia wędzarnię, a potem wyjmuje gotowe produkty.

Wędzarnie elektryczne Borniak to sprzęt, któremu zaufali zarówno szefowie kuchni, jak i amatorzy dobrego jedzenia. Zakup wędzarni Borniak może być jedną z lepszych decyzji w życiu każdego smakosza.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *